Boyun Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun kasılması, boyun kaslarının aniden kısalmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu rahatsızlık, çeşitli nedenlerle ani veya uzun süreli olarak gelişebilir. Belirtileri arasında ağrı, kontrolsüz kasılmalar ve halsizlik yer alır. Tedavi için doğru tanı ve uzman muayenesi önemlidir.
Boyun Kasılması Belirtileri ve Tedavisi
13 Eylül 2024

Boyun Kasılmasının Tanımı


Boyun kasılması, kulak arkasındaki kemik çıkıntısından göğüs kafesi kemiğine doğru uzanan boyun kasının kısalmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Boyun kasılması aniden ortaya çıkabileceği gibi uzun vadeli de olabilir. Boyun kaslarındaki çeşitli harabiyetler neticesinde boyunda kasılma meydana gelebilir. Çarpma veya darbe gibi kazalar sonucunda aniden boyunda kasılma gözlenebilir veya kaslarda yaşa bağlı olarak deformasyon görülebilir.

Boyun Kasılmasının Belirtileri


Boyun kasılması, boyundaki ani, kontrol edilmeyen ve istemsiz kasılma veya kaslarda kontrol edilemeyen sıkma ve titreme durumu olarak tanımlanır. Bu durum, kasların aşırı zorlanma, gerilme, halsizlik, kas ağrısı ya da yaralanmaya yanıt olarak ortaya çıkar. Servikal distoni gibi bazı durumlarda, spazm başın burulmasına veya dönmesine sebep olabilir. Her durumda olmasa da, boyun spazmları omuriliğe yakın bir yerde veya sinir köklerinde ortaya çıkarak şiddetli ağrıya sebep olabilir.

Boyun Kasılmasının Sebepleri


Boyundaki istemsiz kasılma veya spazmlar, bilinçsizce yapılan fiziksel efor ya da gerilmelere yanıt olarak ortaya çıkabilir. Bu koşula sebep olan faktörler çeşitlidir ve şu şekildedir:

  • Boyundaki bir kırık varlığı
  • Boyun kaslarının ısınmadan aşırı kullanımı
  • Ağır yapılan egzersizler
  • Servikal distoni (Spazmodik tortikolis)
  • Fibromiyalji
  • Omurga kemikleri üzerinde aşınma ve servikal yırtık
  • Dejeneratif disk hastalığı
  • Osteomiyelit (kemik enfeksiyonu)
  • Spinal kanal daralması ve eklemlerin iltihabi durumu
  • Postür bozukluğu
  • Viral enfeksiyonlar
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi

Boyun Kasılmasının Tedavisi

Boyun ağrısı tedavisinin başarılı olabilmesi için öncelikle sebebinin doğru olarak ortaya konması gereklidir. Bunun için bireyden boyun ağrısıyla ilgili bilgi alınır ve uzman tarafından ayrıntılı bir muayene yapılır. İstenilen tetkikler gerçekleştirilir. Öncelikle boynun iki yönlü filmi çekilir, kan ve idrar tahlilleri yapılır. Çıkan sonuçlara göre daha ileri tetkikler, bölgenin tomografisi, MR tetkiki, gerekirse EMG ve sinirsel hasarı ortaya koyan bir tetkik istenebilir.

Boyun ağrısı ile baş ağrısı, baş dönmesi, kulaklarda çınlama, uğultu, mide bulantısı, uyku bozuklukları birlikte veya tek başına kol ağrısı da oluşabilir. Hatta, kürek kemiği alt hizasında, önde göğse vuran ağrılar oluşabileceğinden, hastalar kalp hastası olduklarını düşünebilirler. Bu durumda hekimler, kalp yönünden ileri tetkiklere başvurabilirler. İyi bir merkezde bizzat bir fizik tedavi uzmanı tarafından muayene edilerek gereken tedavi yaptırılmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hakan 29 Nisan 2024 Pazartesi

Enseme sürekli olarak kramp giriyor hangi doktora gitmem gerekiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Yıldırım

Merhaba Hakan Bey, meydana gelen bu kramplar özellikle ani olarak boynunuzu çevirdiğiniz zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu kramplar, tamamen ense kaslarından kaynaklı olmaktadır. Doktora giderek farklı rahatsızlıklar var mı bunun tespiti yapılabilir.

2. Cevap
cevap
Özerk

Merhabalar Hakan bey, boynunuzdaki oluşan ağrı ve kramplar sinir sıkışması olabileceği gibi kas spazmlarından sa olabilir. Bunun tespiti için Beyin ve omurilik sinir cerrahına muayene olup mr çektirmeniz ağeılarınız ve kramplarınızın ağrısını tedavi etmek için izlenmesi gereken yolu gösterecektir. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Kramp Girince Ne Yapılır?
Kramp Girince Ne Yapılır?
Haber Bülteni
Güncel
Bebeklerde Kasılma Nedenleri?
Bebeklerde Kasılma Nedenleri?
Ayak Krampları Nedenleri
Ayak Krampları Nedenleri
Kramp Ağrısı Nasıl Geçer?
Kramp Ağrısı Nasıl Geçer?
Baldıra Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi
Baldıra Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kramp Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kramp Belirtileri ve Tedavisi
Kalpte Kramp Belirtileri ve Tedavisi
Kalpte Kramp Belirtileri ve Tedavisi
Kramp Belirtileri ve Tedavisi
Kramp Belirtileri ve Tedavisi