Çene kasılması, çiğneme kaslarının istemsiz şekilde kasılması sonucu ağzın açılmaması veya mevcut pozisyonunda kalması durumudur. Bu tür rahatsızlık, genç yaşta veya orta yaşlarda sıkça görülebilir. Çene kasılması, ciddi bir sağlık sorunu olup, kasılma sonrası vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır. Vücudumuzda çenemizde veya yüzümüzde bulunan kaslar, çene veya yüz kasları olarak adlandırılır. Çene eklemleri, alt ve üst çene arasında bağlantı kurarak konuşma, çiğneme, ısırma ve ağız hareketlerini gerçekleştirmemize yardımcı olan önemli bir yapıdır. Çene eklemleri, çene veya yüz kasları ile alt ve üst dişler arasında bir çalışma mekanizması oluşturur. Bu mekanizmanın herhangi bir bileşeninde bozukluk meydana geldiğinde, uyum bozulur ve çene eklemlerinde kasılma, halk arasında "kitlenme" olarak bilinen durum ortaya çıkar.
Çene Kasılması Neden Olur?
- En çok dikkate alınması gereken sebepler arasında tetanos, bademcik sorunları ve 20 yaş dişindeki olumsuzluklar bulunur.
- Çene eklemlerinde sıkıntı yaratacak bir diğer husus, dişleri sıkmak veya gıcırdatmaktır.
- Yanlış bir şekilde çiğneme işlemi, çene kaslarının kasılmasına sebep olabilir. Çenenizden ses çıkana kadar yoğun bir çiğneme yapmak yanlıştır. Bu konuda doğru yöntemleri öğrenmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
- Anlık stres veya sinir de kasılmalara neden olabilir. Bu kasılmalar geçici olabileceği gibi kalıcı hasarlara da zemin hazırlayabilir.
- Ağzı gereğinden fazla açmaya çalışmak veya aniden kapatmak da çene kaslarına zarar verebilir. Bu konuda meraklı veya bilgisiz olan çocuklar mutlaka uyarılmalıdır.
- Alt veya üst çenenin birbiri ile uyumlu olmayan kapanışları, çene eklemlerinde sorun oluşturur. Doğru kapanış yapabilmek için öncelikle çene veya diş muayenesi yapılmalıdır. Kaza, darp veya benzeri travmalarda çene eklemlerinde ciddi hasarlar meydana gelebilir.
Çene Kasılması Belirtileri Nelerdir?
- Çok sık bir şekilde boyun veya baş ağrısı
- Diş sıkma alışkanlığı
- Dişlerde oluşan aşınma veya buna bağlı olarak hassasiyet oluşması
- Özellikle sabahları çene veya yüz kaslarında oluşan ağrı
- Sık olarak diş gıcırdatmak
- Dişlerdeki kapanış şeklinin farklılaşması
- Yemek yerken çiğnemede zorlanma
- Dişlerdeki aşırı eksiklik
- Sık olarak kulak çınlaması
- Ağız açıldığında çene eklemlerinden ses gelmesi
- Ara sıra çenede kitlenme hissi
|
Bu çene kasılmasındaki bütün sebebler bende var operasyon ile geçebileceğini söylediler. İğnelerle kaslar temizlenip hastalığın geçme ihtimali olduğunu söylediler napmam lazım
Cevap yazMerhaba Tuğba hanım,
Geçmiş olsun, çene kasılması gerçekten rahatsız edici olabilir. Size önerim, bir kaç farklı uzman doktorla görüşerek farklı görüşler almanız ve en uygun tedavi yöntemini belirlemenizdir. Özellikle çene cerrahisi ve diş hekimliği alanındaki uzmanlardan fikir almak faydalı olabilir. Operasyon veya iğne tedavisi gibi seçenekleri detaylıca görüşüp, sizin için en doğru karara varabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Tuğba Hanım, bazı kasılma problemlerinde böyle bir tedavi işlemi bulunabilmektedir. Ancak bu her kasıma sorunu için geçerli değildir. Eğer isterseniz bu bilgiyi doktorunuzla görüşerek onaylatabilirsiniz. Çünkü gerekli muayene ve tedaviler yapılmadan net bir bilgi verilememektedir.